Bir meslek lisesinin elektrik-elektronik ve mobilya bölümlerinden 14 öğrenci, iki yıl süren çalışmanın ardından güneş enerjisiyle çalışan bir tekneyi denize indirdi. Ahşap ve geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılarak üretilen tekne, üzerine yerleştirilen panellerle elektrik motorunu besliyor. İlk deneme seyrinde tekne saatte 9 kilometre hıza ulaştı.

Hatalardan öğrenerek ilerlediler

Projeyi yürüten öğretmen Hülya Bakırcıoğlu, öğrencilerin ilk prototipte denge sorunu yaşadığını ve gövdeyi baştan tasarlamak zorunda kaldıklarını anlattı. Bakırcıoğlu, “Her aksilik, öğrencilerimiz için yeni bir ders oldu. Hesaplamaları kendileri yaptı, sorunları kendileri çözdü” dedi. Bakırcıoğlu, projenin öğrencilere takım çalışmasını ve sabrı da öğrettiğini ekledi.

Ekip, teknenin enerji verimliliğini artırmak için önümüzdeki dönemde batarya sistemini geliştirmeyi planlıyor. Öğrenciler, projeyi bahar aylarında düzenlenecek liseler arası bir bilim şenliğinde sergilemeyi hedefliyor. Okul yönetimi de projenin ardından benzer uygulamalı çalışmaların yaygınlaştırılması için yeni bir atölye alanı oluşturulacağını açıkladı. Öğrenciler, teknenin ileride kıyı temizliği çalışmalarında kullanılabileceğini düşünüyor.

Videomuzda, teknenin denize indirildiği anları ve öğrencilerin projeye ilişkin anlatımlarını izleyebilirsiniz. Video, öğrencilerin tasarım sürecinde karşılaştıkları zorlukları, atölyede geçen uzun çalışma saatlerini ve teknenin ilk kez suya indirildiği heyecanlı anları bir araya getiriyor. Öğrenciler ayrıca bir sonraki aşamada yapmayı planladıkları geliştirmeleri de anlatıyor. Videoda kullanılan görüntüler temsilidir.