Trabzon'da bir mahalle kültür evinde açılan kemençe atölyesi, Karadeniz'in simgesi hâline gelen bu çalgıyı yeni kuşaklara aktarmayı amaçlıyor. Atölyede haftada iki gün yapılan derslere 15 ile 25 yaşları arasındaki 30 genç katılıyor. Katılımcılar yalnızca kemençe çalmayı değil, çalgının dut ve erik ağacından nasıl yontulduğunu da öğreniyor. Derslerin tamamı ücretsiz olarak veriliyor.
Ustanın tezgâhından öğrencinin eline
Atölyenin yapım bölümünü, kırk yılı aşkın süredir kemençe yapan usta Cemal Hacısalihoğlu yürütüyor. Hacısalihoğlu, iyi bir kemençenin yapımının haftalar sürdüğünü, ağacın kurutulmasından gövdenin oyulmasına kadar her aşamanın sabır gerektirdiğini anlatıyor. Usta, “Gençler önce ağacı tanımayı öğreniyor. Çalgıyı kendi elleriyle yapan, onu çok daha farklı çalıyor” diyor. Atölyede her öğrenci kendi çalgısını yapıyor.
Atölyenin çalma derslerini veren müzisyen Esra Yılmazoğlu ise son yıllarda kemençeye ilginin arttığını, özellikle genç kadınların atölyeye yoğun başvuru yaptığını belirtiyor. Yılmazoğlu, derslerde yöresel ezgilerin yanı sıra öğrencilerin kendi bestelerini de çalışmaya teşvik edildiğini söylüyor. Öğrencilerden üniversite birinci sınıfta okuyan Arda Kalafatoğlu, dedesinden kalan eski bir kemençeyi atölyede onarmayı başardığını anlattı.
Atölyenin dönem sonunda bir konserle kapanması planlanıyor. Konserde öğrenciler, kendi yaptıkları kemençelerle sahne alacak. Kültür evi yöneticileri, ilginin sürmesi hâlinde gelecek yıl tulum ve bağlama atölyeleri de açmayı düşündüklerini açıkladı. Atölyede üretilen çalgıların bir bölümünün ise müzik eğitimi veren okullara bağışlanması hedefleniyor. Konserin tarihi ve yeri, kültür evinin duyuru panosundan ve mahalle muhtarlığından duyurulacak; giriş ücretsiz olacak.
Yorumlar 0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın.